 |
Diskuzní fórum o dortech a pečení Zdobení, pečení, rady, nápady, inspirace
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Macicek Site Admin

Založen: 3.9.2007 Příspěvky: 423 Bydliště: Karlovarsko-Chebsko
|
Zaslal: čt září 06, 2007 9:51 pm Předmět: Potahové a modelovací hmoty |
|
|
Já mám z cukrar.cz uloženo tohle:
NEVARENY MARCIPAN
120 gramu mouckovy cukr
120 gramu mlete mandle(viz. vyse)
1 vajecny bilek
spetka soli
Vse dobre propracujte dohromady, dokud nevznikne hladka hmota, uchovavejte v lednicce v igelitu bez pristupu vzduchu.
VARENY MARCIPAN
jako "dil" muzete pouzit treba sklenici nebo hrnicek,
dulezity je pomer
3 dily mouckoveho cukru
1 dil vody
4 dily jemne mletych mandli
Svarte cukr s vodou az se rozpusti, prisypte mandle a michejte az se hmota prestane castecne lepit, potom odstavte z tepla. Hmotu hneteme drevenou vareckou, az je chladnejsi tak rukou, nejlepe na mramorove desce. Propracujte az hmota zchladne a je hladka, skladujte opet v chladnicce v igelitu. _________________ http://macicek.multiply.com
Naposledy upravil Macicek dne st říjen 10, 2007 9:47 am, celkově upraveno 2 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Benja1 těsto v míse

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 92 Bydliště: Pelhřimov
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
compik prázdné břicho
Založen: 8.9.2007 Příspěvky: 2 Bydliště: České Budějovice
|
Zaslal: so září 08, 2007 3:24 pm Předmět: hotový fondán |
|
|
Ahoj.
Chtěla bych se zeptat na zkušenosti s hotovým fondánem. Objednala sem si hotovou potahovací hmotu od Wiltnu a musim říct, že když jsem ochutnala, byla jsem docela zděšená, možná je to jen můj subjektivní názor, ale mně ani mamce to teda vůbec nechutnalo.Krásně se s tím pracuje, vypadá úžasně, ale u dortu jde přeci jenom dost o tu chuť. Zkoušeli jste někdo tu hmotu K2 od fialy? Zkoušela jsem teda i tu hmotu z marshmalow, ale zatim nic co sem vytvářela se nemohlo s marcipánem chuťově vůbec srovnávat. Když já bych tak strašně chtěla udělet čisťoučkou bílou a všechny ty překrásný pastelový barvičky, ale těch se bohužel s marcipánem moc dosáhnout nedá...
A zkoušel jste někdo tu bělobu od Wiltnu?, jak moc to dokáže vybělit krém i marcipán? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Benja1 těsto v míse

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 92 Bydliště: Pelhřimov
|
Zaslal: so září 08, 2007 8:23 pm Předmět: Mléčný marcipán |
|
|
Některé postřehy kolem práce s nepravým (mléčným) marcipánem:
suroviny je nutno řádně propracovat. Vodu přidávat opatrně, případně zahustit pr. cukrem.
- správně vypracovaná hmota připomíná tuhostí i vzhledem modelínu, málo se lepí a leskne se.
- je nutné ji skladovat dobře uzavřenou v mikro sáčku, při modelování vyndat ze sáčku jen potřebný kousek a opět dobře zabalit.
- v lednici takto zabalená vydrží řadu týdnů.
- po vyndání z lednice stačí dát do mikro.trouby na 10-15 sekund na plný výkon a mírně navlhčenýma rukama propracovat.
- části figurek lze slepit mírným navlhčením vodou, nebo pr.cukrem smíchaným s vodou, nebo lze připojit marcipánovými párátky ( vyválíme tenká špičatá párátka a necháme několik dnů dobře vyschnout)
- perličky na marcipánu dobře drží p?eničným nebo jiným světlým sirupem.
- marcipán na pota?ení dáváme na dort potřený krémem nebo marmeládou, na tzv. odlehčeném krému ( s tvarohem, šehačkou a pod...) a na želatině mokvá.
- macipán dobře obarvíme gelovými nebo sypkými potravinářskými barvami. Sypkou barvu usypeme do hrnečku a kápneme na ni několik kapek vody. Koncentrovanou barvou obarvíme hotový marcipán. Gelovou barvu nabereme na párátko a otřeme o marcipán. Pokud musíme barvu přidat, pokaždé otřeme nové párátko, abychom do barvy nenanesli zbytky marcipánu nebo krému.
- marcipán lze z velké části vybělit přidáním několika kapek bělidla krému od firmy Wilton.
- efektní travičku vyrobíme tak, že zelený marcipán zmrazíme a poté najemno nastrouháme. Necháme dobře usušit.
- trsy trávy tvoříme pomocí lisu na česnek.
- pokud chceme marcipán obarvit načerno, obarvíme ho nejprve kakaem a až pak černou gel. barvou. Jestliže dáme jen větší množství černé barvy, může se marcipán zbarvit např. dozelena.
- dorty potažené mléčným marcipánem jsou citlivé na vlhkost (někdy marcipán vlhne, mokvá až teče). Doporučuju v lednici při jejich uskladnění nastavit vyšší stupeň chlazení, zvlášť, pokud se zadní stěna v lednici orosuje. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lidunka25 rozsypaná mouka

Založen: 9.9.2007 Příspěvky: 40 Bydliště: Los Angeles
|
Zaslal: čt září 13, 2007 12:52 am Předmět: |
|
|
Horka modelovaci cokolada:
200 gramu horke cokolady
1/4 hrnku bileho kukuricneho sirupu
Polosladka modelovaci cokolada:
200 gramu polosladke cokolady
3 a 1/4 - 4 polevkove lzice bileho kukur. sirupu
Mlecna modelovaci cokolada:
200 gramu mlecne cokolady
2 a 1/2 - 3 polevkove lzice kukuricneho sirupu
Bila modelovaci cokolada:
200 gramu bile cokolady
1 a 1/2 - 2 polevkove lzice kukur. sirupu
Rozlamanou cokoladu jsem rozpustila ve vodni lazni ne nad vrouci, ale horkou vodou. Udelala jsem to tak, ze jsem pockala az se voda zacne varit, vypla jsem ji a pak tam dala cokoladu a michala az se rozpustila. Sundala jsem ji z lazne a jeste chvilicku michalA aby malinko zchladla. Pridala jsem sirup a michala az se vsecko krasne spojilo. Cokoada se krasne zacala odlepovat od sten. Dala jsem ji na potravin. folii a nechala vychladnout, zabalila a dala na 2 hodiny do lednice.
Kdyz se vytahne z lednicky tak je tuha, staci prohnist po kouskach v ruce a krasne se s ni pracuje.
Dobre zabalena pry vydrzi mesice.
Kdyz ztvrdne moc, ma se prihnist trochu kukur sirupu.
Pri modelovani se teplem z rukou bude rozpoustet, tak strcte do lednicky zase trosku ztuhnout. _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Džuli nadýchaný korpus

Založen: 3.9.2007 Příspěvky: 259 Bydliště: Severní čechy-Louny
|
Zaslal: pá září 14, 2007 9:23 am Předmět: |
|
|
Falešný marcipán
15 dkg suš.mléka
15 dkg mouč.cukru
40 ml vody
pár kapek mandlové tresti
podle potřeby potr.barva
Všechny suroviny je nutné pořádně propracovat. Vodu přidávám opatrně,pořád se to totiž zdá husté a pak je z toho během chviličky kašička.Pokud se Vám to stane,přidejte cukr a suš.mléko.Hmota musí připomínat tuhostí i vzhledem modelínu, málo se lepí a leskne se.
Pokud je řídké těsto,přidáme suš.mléko a pokud je moc tuhé,tak namáčet ruce do vody a patlat a patlat.Mě se stalo že to bylo jak kámen,ale s tou vodou to pak byla perfektní modelína.Na válení podsypávat brambor.škrobem(solamyl)
Marcipán skladuji v igelitovém sáčku v lednici,vydrží několik týdnů.
Po vyndání z lednice stačí dát do mikrovlné trouby na 5 - 10 sekund a vlhkýma rukama propracovat. Marcipán na potažení dávám na dort potřený krémem. Části marcipánu lepím syrovým čerstvým bílkem.
Macipán obarvuji gelovými nebo sypkými potravinářskými barvami. Sypkou barvu ředím několika kapkami vody. Do gelové barvy namočím párátko a otřu o marcipán a jak píše Benja,je lepší vzít pokaždé nové párátko, abychom do barvy nenanesli zbytky krému nebo marcipánu.Pokud chci marcipán obarvit načerno, taky ho obarvím nejprve kakaem a až pak černou gel. barvu. Marcipán se dá vybělit přidáním několika kapek bělidla krému (firmy Wilton) .
Vím že už něco podobného psala Benja,takhle to dělám já. _________________ http://www.pernicky.wbs.cz

Naposledy upravil Džuli dne út březen 25, 2008 8:22 am, celkově upraveno 2 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lidunka25 rozsypaná mouka

Založen: 9.9.2007 Příspěvky: 40 Bydliště: Los Angeles
|
Zaslal: út září 18, 2007 11:01 pm Předmět: |
|
|
Marshmallow hmota
450 g marshmallow
950 g mouckoveho cukru
2-5 lzic vody nebo citr. stavy
aroma
Marshmallow rozpustime v mikrovlnce (cca 2 minuty na plny vykon) s vodou. Promichame do uplneho rospusteni a zapracujeme cukr. Je mozne ze cukru bude treba mene. Hmota by mela byt krasne zpracovatelna, listecky ruzi by se nemely ohybat a hmota by rozhodne nemela lepit. Na podsypavani pouzit mouckovy cukr nebo skrob (kukuricny, bramborovy).
Uchovavat dobre zabalene v potravinarske folii a v sacku. Nemusi byt v lednici.
Pokud je hmota prilis tuha, strcit na par vterin do mikro (5-10). _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Milu Moderátor

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 5536
|
Zaslal: út září 18, 2007 11:06 pm Předmět: |
|
|
Lidunko, nejsou ty 2 minuty nějak moc?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
rybicka forma v troubě

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 170 Bydliště: Fryšták
|
Zaslal: pá září 21, 2007 12:37 pm Předmět: |
|
|
Lidunko, Milu - mne stacilo dohromady cca 1 minuta. Asi zalezi i na tom "maximalnim vykonu" te ktere MW. KDybych to tam nechala dele, tak ta hmota bude dlouho moc horka, coz malinko ztezuje jeji vypracovani, dele pak lepi...
Delam ji ted podruhe a z minula uz vim, ze jak mi zacala hmota chladnout, tak s ni byla rozumnejsi rec Takze nespechat a mezitim odskakovat sem, nebo k livingu  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Milu Moderátor

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 5536
|
Zaslal: pá září 21, 2007 12:44 pm Předmět: |
|
|
rybičko - no právě!!! já to tam zdaleka neměla minutu a bylo to OK..... proto si myslím, že 2 minuty je opravdu moc.... uvidíme, co k tomu napíše Lidunka
... ten obrázek nesvědčí o prázdném břichu 
Naposledy upravil Milu dne st říjen 10, 2007 1:35 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
grey forma v troubě

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 125 Bydliště: Praha
|
Zaslal: pá září 21, 2007 12:50 pm Předmět: |
|
|
<b>holky</b>, záleí na mikrovlnce.. mám zkušenost, že kamarádčina mikrovlnka na plný výkon zahřála mléko v hrnečku za 30sec. Moje mikrovlnka v tom samém hrnečku zahřála mléko za 3minuty. Takže asi tak  _________________ grey |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lidunka25 rozsypaná mouka

Založen: 9.9.2007 Příspěvky: 40 Bydliště: Los Angeles
|
Zaslal: pá září 28, 2007 12:27 am Předmět: |
|
|
Jeee ja ani nevedela ze jsou tu nove prispevky, pro me je to hruza hledat kde jsem prispela a kde ne....
Jak tu nekdo psal, rozhodne zalezi na vykonu mikrovlnky, 2 minuty je doba orientacni. Mozna i na marshmallow taky, my tady mame to marshmallow trosku jine, v Cechach se mi zda jemnejsi a chutove lepsi. Tady je to takove tuhe... proto i cukr je orientacni. Ja ho taky davam od oka jak proste se mi s tou hmotou pracuje a kdyz to nahodou odhadnu blbe tak bud pridam vodu nebo cukr. Ale vetsinou pridavam cukr, mam ji radsi mekci.
Cokoladovy Marhsmallow fondant
k receptu vyse se prida cca 60g horke cerne cokolady. A asi hrst neslazeneho kakaa. Cokolada se prida v dobe kdy se tavi bonbony (rozsekana na kousky) a kakao se zapracovava v dobe kdy se pridava cukr. Ja prnve zapracuji kakao a pak cukr.
Tenhle fondant ma strasne dobrou chut, tim ze ta cokolada a kakao stahne tu nehoraznou sladkost. Ja bych u toho sedela a zrala to u televize, jak mi to chutna  _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Džuli nadýchaný korpus

Založen: 3.9.2007 Příspěvky: 259 Bydliště: Severní čechy-Louny
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jehlička těsto v míse

Založen: 8.9.2007 Příspěvky: 94 Bydliště: Ostrava
|
Zaslal: so září 29, 2007 2:48 pm Předmět: |
|
|
Ahojky.Tyhle pěnové bonbony jsem koupila v Lidlu,stojí 300g .. 29.90kč.
Zkusila jsem z nich udělat hmotu (jako z marsmalow) a tady je výsledek.
Jsou tam 3 barvy,takže jsem šoupla do mikrovlnky třeba 4 kousky zelené,trochu přibarvila potr.barvou,aby byly barevně sytější. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Macicek Site Admin

Založen: 3.9.2007 Příspěvky: 423 Bydliště: Karlovarsko-Chebsko
|
Zaslal: pá říjen 05, 2007 10:22 am Předmět: |
|
|
Lidunka25 napsal: | Jeee ja ani nevedela ze jsou tu nove prispevky, pro me je to hruza hledat kde jsem prispela a kde ne....  |
Kdy? se naloguje?, tak nemá? graficky zvýrazněné, kde jsou nové příspěvky??  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Lidunka25 rozsypaná mouka

Založen: 9.9.2007 Příspěvky: 40 Bydliště: Los Angeles
|
Zaslal: so říjen 06, 2007 5:45 pm Předmět: |
|
|
HOLKY JA V TOM MAM BORDEL asi mam line oci
MASLOVA POTAHOVACI HMOTA
1 hrnek kukuricneho sirupu
1 hrnek shortening (100% rostlinny tuk ztuzeny)
1/2 lzicky soli
1 lzicka vanilkove prichute
900 gramu mouckoveho cukru
Smichat sirup s maslem, pridat vanilku a sul a postupne primychat cukr.
Ohledne toho shortening (rostlineho tuku), oni tim nahrazujou maslo a uplne vsude, i v maslovem kremu. Oni tomu rikaj maslovy krem, ale maslo tam vubec neni. Osobne az budu tenhle recept zkouset, tak tam dam urcite maslo ne tuk.
Udajne by tahle hmota mela byt dobra na potahovani, videla jsem i nejake to modelovani. Pry chutna jako maslovy krem....NO SNAD JEDNOU TO ZKUSIM. _________________
 |
|
Návrat nahoru |
|
 |
popelka forma v troubě

Založen: 3.10.2007 Příspěvky: 114 Bydliště: Jihlava
|
Zaslal: po říjen 08, 2007 4:57 pm Předmět: |
|
|
Já jsem našla dva své recepty na marcipán.Oba jsou už vyskoušené.
První:
100g cukr moučka
100g medu
100% tuk velikosti vlašského ořechu(kulička)
100g sušeného polotučného mléka
mandlové aroma,trocha vody
Tohle je prý marcipán,z kterého dělají v cukrárnách zvířátka.Získala jsem ho na jedné výstavě.
A druhý
250g cukr moučka
250g plnotučného mléka
4g tuku(smetol),já dávám heru
4g medu
4g vanilkového cukru
4g vody(já ji dávám od oka)
mandlové aroma
Vyvalovat v igelitu.Ale pozor,dělat jen půldávky,je toho hodně!!!
Naposledy upravil popelka dne út listopad 13, 2007 11:18 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
čtyřlístek prázdné břicho

Založen: 12.9.2007 Příspěvky: 18 Bydliště: Moravský Krumlov
|
Zaslal: pá říjen 12, 2007 1:47 pm Předmět: falešný-laciný- marcipán |
|
|
Tak taky přidám recept-
25 dkg dět.krupice
25 dkg mouč.cukru
10 dkg rozpuštěného másla
4 lžíce studené vody 1/4 mandl.tresti
-24 hod nechat v ledničce v igelito naležet.
Já ho používala na brambůrky,ale pak jsem jednou udělala marcipán ze suš.mléka a holky ho už nechtěly-potvůrky mlsný
ze suš.mléka
150 g mouč.cukru-prosátý
40 g suš.polot.mléka
kousek bílku
pár kapek mand.tresti |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Milu Moderátor

Založen: 4.9.2007 Příspěvky: 5536
|
Zaslal: po červenec 07, 2008 10:39 pm Předmět: |
|
|
čokoládová MMF hmota
150 g cukru moučky
200 g hořké čokolády
180 g marshmallow bonbónů
1 polévková lžíce tuku / ztužený, olej.../
3 polévkové lžíce sladké smetany /šlehačky/
1 polévková lžíce likéru / není nutné/
1. ve vodní lázni rozpustit čokoládu
2. přidat maršmelouny a stále míchat až se také rozpustí...potom přidat smetanu, tuk a likér
3. hmotu dát do šlehače, přidat cukr a vypracovat celistvou hmotu...asi by šlo udělat na vále
Dál už se s hmotou pracuje jako s každou jinou, může se uskladnit v lednici zabalená ve fólii, povolit jde v MVT |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Anonym Anonymní
|
Zaslal: čt říjen 23, 2008 11:06 am Předmět: |
|
|
Holky tak já napíšu ty moje oblíbené potahovky taky sem aby se to pořád nemuselo hledat .
Na potahování je skvělá tahle :
300 g cukru moučky
300 g sušeného mléka
50 g 100% tuku
300 g fondánu
75 g sirupu glukózového ( kukuřičného , pšeničného , nebo medu )
40 g vody - to podle potřeby
mandlové aroma
Na figurky používám tuhle - je podle Maky z jejích stránek
200 g cukru
150 g sušeného mléka
25 g tuku
1 bílek
1 lžíce medu nebo glukozového sirupu
mandlové aroma |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Přidat toto téma do oblíbených.
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|